top of page

Gyermekgyógyász válaszol: Ezért ne adj 3 éves kor előtt multivitamint a kicsinek!

Az őszi-téli időszakban a bölcsődés-óvodás-kisiskolás gyermekek szülei tapasztalják, hogy egymást érik a különféle légúti fertőzések. A gyerek egy hetet jár intézménybe, egy hetet nem.Ilyenkor vitaminokkal, multivitaminokkal igyekszünk erősíteni az immunrendszerüket, ám sokszor felmerül, vajon jót teszünk-e ezzel. A témában dr. Papp Esztert, a Zero Medical csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos, gyermek-tüdőgyógyász szakorvosát kérdeztük.


- Igaz, hogy gyerekeknek betegség idején nem ajánlott multivitamin-készítményt adni, mert a benne lévő vas táplálja a baktériumokat is?


- A kutatások nem támasztják egyértelműen alá, hogy a multivitamin-készítmények és így a bennük levő vas táplálja fertőzések esetén a betegségért felelős kórokozót. Egyes vizsgálatok szerint a vasat kapó és a placebót kapó csoportok között nincs különbség az antibiotikumos napok, fertőző betegségek kialakulása tekintetében. Ugyanakkor érdemes figyelembe venni, hogy jelen táplálkozásunk mellett egyre kevesebb minőségi, valós tápanyagot tartalmazó ételeket fogyasztunk, és egyre több vegyi összetevőt tartalmazó álételt eszük. Ebből adódóan a normál bélflóránk már megbomlott, kóros irányban eltolódott, így védő funkcióját nem tudja hiánytalanul ellátni.- Nem csak a betegséget okozó kórokozók hasznosíthatják a bevitt vasat, hanem szaporodásukhoz használhatja bélrendszerünk normál flórája is, így a benne jelenlevő, szervezetet nem támogató, patogénként megjelenő baktériumok is. Ezáltal nem feltétlen az aktuális betegség fokozódásaként jelenhetnek meg tünetek. Különböző egyéb kórállapotok alakulhatnak ki hosszabb idő alatt a bélflóra eltolódása miatt, hiszen immunrendszerünk jelentős része bélrendszerünkben található. A bélbaktériumok egyensúlyának eltolódásával gyulladások alakulhatnak ki a bélrendszerben, melyek révén olyan dolgok is felszívódhatnak, amire nem lenne szükségünk, allergizálhatnak vagy akár egyéb immunfolyamatot indíthatnak el.. Normál esetben a bélflóra ezek felszívódását kivédené, és a széklettel kiürülnének.


- Mi a helyzet más ásványi anyagokkal? Van olyan, amivel jobb vigyázni betegség esetén?


- Egyelőre nem igazolódott be egy ásványi anyagról sem, hogy megfelelő adagban történő pótlásuk fokozná egyes fertőzések kockázatát. Bizonyos enzimhiányos betegségek esetében egyes ásványi anyagok normál dózisban is elraktározódnak meghatározott szervekben, nem hasznosulnak. Ezáltal okozva egyéb betegséget. Én inkább úgy fogalmaznék, hogy egyes ásványi anyagok hiánya fokozza inkább a megbetegedések valószínűségét.


- Mennyi idős kortól adható a gyerekeknek multivitamin-készítmény?


- 3-4 éves kor alatti gyerekek esetében nem javasolt az ajánlott C- és D-vitaminon kívül mással támogatni az immunrendszert. A multivitaminok befolyásolják az immunrendszer érését, eltolják az immunrendszer által termelt ellenanyagok és immunsejtek arányát, ezáltal fokozva például allergiás betegségek kialakulásának kockázatát. Kisebbeknél a C- és D-vitamin mellett fontos a bélflóra támogatása megfelelő minőségű élelmiszerekkel, azonkívül javasolható például a homoktövis, csipkebogyó. Mindezek mellett a lelki kiegyensúlyozottságuk is nagyon fontos, melyet akár meséléssel, közös játékkal, karácsonyi készülődéssel, énekléssel segíthetünk. A stressz, mely más jellegű, mint felnőttek esetében, 30%-kal is csökkentheti az immunrendszer hatékonyságát. Nagyobb gyermekek esetében akár szelénnel, cinkkel, magnéziummal is ki lehet egészíteni a vitaminokat.


- Mire figyeljen a szülő a vitaminkészítmények kiválasztásánál?


- A termékválasztásnál nagyon fontos, hogy jó minőségű, megfelelő összetevőjű vitaminkészítményeket válasszunk - például az oxid-kötést tartalmazó ásványianyag-vegyületek a szervezetben lebontódva az oxid részt is leadják, mely oxidgyökként pluszban terheli az antioxidánsrendszert. Felesleges stresszt okozva ezzel a szervezetnek.


Hogyan erősítik a háziállatok az immunrendszert?


Egyes szülők úgy gondolhatják, hogy ha a csecsemő nagyon korán állatok közelében van, hajlamosabb lesz az allergiára. Pedig kutatások épp az ellenkezőjét bizonyították be.


Dr. Papp Eszter gyermekgyógyász21 views0 comments

Comentários


bottom of page